Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) Hibe programı ile kapsamlı ve bütüncül işgücü piyasası tedbirleri yoluyla ne istihdamda ne eğitimde olan gençlerin istihdam edilebilirliğinin ve işgücü piyasasına katılımlarının veri bilimi eğitimleri ile desteklenmesi hedeflenmektedir.
Genç işsizlik oranı; sadece iş bulamayanlar ekonomik olarak aktif nüfus (çalışanlar, yetiştirmedeki işsizler, işsizler) içerisindeki oranına karşılık gelirken, NEET oranı toplam genç nüfus içerisindeki hem istihdamda hem de eğitimde olmayan gençlerin oranına karşılık gelmektedir. NEET, Avrupa İstihdam Komisyonu (EMCO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2020 yılında oluşturulan standart bir tanıma göre, 15-24 yaş arasındaki işsiz ve eğitimde aktif olmayan gençleri tanımlar.
Türkiye’de NEET oranı %27,9 iken OECD ortalaması %12,6’dır. Türkiye’nin NEET oranı konusunda OECD ülkeleri arasında 2022 yılı verilerine göre ikinci sırada yer alması aynı zamanda Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında da kadın, erkek ve toplam NEET oranında en yüksek orana sahiptir. NEET verileri, bize genç işsizlik verisine kıyasla, daha yapısal sorun olan sosyal kopuş yaşamış gençleri kapsamaktadır.
Bununla birlikte “İşgücü İstatistikleri, Ağustos 2023 TÜİK “ verilerine göre 15-24 yaş grubunda genç işsizlik oranı; erkeklerde %14,2, kadınlarda ise %22,7’dir. Türkiye’deki NEET oranlarına bakıldığında kadınların daha dezavantajlı oldukları görülmektedir, bu nedenle NEET oranlarının azaltılmasında kadınların öncelikli grup olarak belirlenmesi gerekmekte
Diğer bir yandan iş dünyasının önümüzdeki yıllarda temelden değişmesi beklenmektedir. Bu dönüşümler, işgücü piyasaları için birçok fırsat ve kesinlikle çeşitli zorluklar yaratacaktır. Bu nedenle ülkelerin teknolojik gelişmeleri benimseyebilecek becerilerle donatılmış işgücüne sahip olmaları önemlidir. Bunda başarısız olmak, keskinleşen sosyal adaletsizliğe ve gerginliğe yol açan gelir uçurumu yaratacaktır. Üstelik bu başarısızlık, mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliğini, kayıt dışı ve uygunsuz çalışmayı genişletecektir.
Proje Amaçları:
- Gençlerin veri bilimi alanında uzmanlaşmalarını sağlamak ve istihdam yaratan teknoloji firmalarıyla buluşturmak.
- Veri bilimi mesleği ile NEET’lerin işsizliğini azaltmaya katkı sağlamak.
- Gençlere uzun vadeli istihdam becerileri kazandırarak istihdam edilebilirliklerini artırmak.
- Girişimcilik fırsatları yaratarak gençlerin kariyerlerine yeni pencereler açmak.
- Gençlerin motivasyonlarını ve özgüvenlerini artırmak.
Aktiviteler:
- 4 grup halinde, 3 fiziksel ve 1 online veri bilimi eğitim programı düzenlenecek ve 120 saat boyunca gençler eğitimlere katılacak.
- Katılımcılar, MEB onaylı sertifikaların sahibi olacak ve başarılı olanlar işbaşı eğitimlerine katılacak.
- İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları tarafından desteklenerek kariyer koçları tarafından Kişisel Aksiyon Planları (IAP) hazırlanacak.
- Gençler, IAP’lerine göre iş görüşmelerine, iş kulüplerine, seminerlere, istihdam fuarlarına ve kariyer günlerine katılacak.
- Dijital kariyer fuarı düzenlenecek ve gençler burada startup kurucuları ve üst düzey yöneticilerle buluşacak.
- Gençler, çevrimiçi girişimcilik programına ve uzun vadeli istihdam edilebilirlik becerileri eğitimine katılacak.
- Proje süresince webinarlar gerçekleştirilecek ve katılımcılar iş liderleriyle etkileşime girecekler.
Proje bitiminde elde edilmek istenen sonuç, gençlere veri bilimi mesleği öğretilerek istihdam edilebilirliklerinin sağlanması ve işgücü piyasasına katılımlarının gerçekleşmesidir. Bu doğrultuda NEET işsizlik verilerinin düşmesi de sağlanmış olacaktır. Sosyo-ekonomik açıdan ise gençlerimizin kendilerine güvenleri yerine gelecek ve ailelerine ekonomik katkıda bulunacakları için refah düzeyleri de artmış olacaktır.